През декември и януари Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) извърши около

...
През декември и януари Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) извърши около
Коментари Харесай

След проверките заради дефицита на лекарства: 5 търговци на едро с глоби, един със затворен склад и друг с отнето разрешително - Здраве

През декември и януари Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) извърши към 60 инспекции на търговци на едро и дребно с медикаменти. При пет от търговците на едро са открити нарушавания, свързани с неподаване на данни в електронната система за следене на лекарствоснабдяването (СЕСПА). Нарушенията са обезпечени с доказателства. В момента се връчват актовете. Санкциите, планувани в закона, са в размер сред 15 000 и 30 000 лева

Това заяви по bTV шефът на ИАЛ Богдан Кирилов, който посочи, че инспекциите са част от настоящия надзор на организацията и се правят всеки месец. 

Тяхно обвързване (на търговците на едро б. р) е да подават информация, с цел да има адекватно отразяване на наличностите. Продължаваме с инспекциите както при тях, по този начин и при аптеките. При двама от търговците на едро има и спомагателни нарушавания – на единия ще бъде спряна употребата на склада, а на другия ще бъде връчена заповед за лишаване на издаденото позволение за търговия на едро, сподели още Кирилов.

Според него казусът с дефицита на медикаменти визира всички страни в Европейски Съюз и причините  са разнообразни - индустриални усложнения, повишено ползване, както сега е с респираторните болести.

Ще има ли задоволителни количества Оземпик

Кирилов изясни, че има производствени усложнения при този медикамент, за което здравните управляващи са били известени през декември. Доставката за декември и януари е била отсрочена за февруари, а след това за март. В момента у нас са доставени 9600 опаковки Оземпик, които са преразпределени от словенския пазар. Тази седмица са извършени диалози с производителите, вследствие на което са освободени партиди и към този момент се разпределят към търговците на едро, сподели шефът на ИАЛ.

Предвид очертаващия се дефицит на инсулин е изпратено известие до лекарите с напътствие краткотрайно да не се назначава лечение на нови пациенти и с кои лекарствени артикули може да бъде изменена лечението. Финалното решение е на ендокринолозите, посочи Кирилов.

Той заяви, че през януари са доставени близо 200 000 опаковки антибиотици  от групите на пеницилините, цефалоспорините и хинолоните.

Имаме уверение, че в следващите седмици доставките ще продължат. Европейската организация по медикаментите излезе с напътствие да се ускори връзката сред производителите и здравните управляващи на страните, с цел да се избегне сходен недостиг в бъдеще, сподели Богдан Кирилов.

Той призна, че в последните месеци СЕСПА не работи дейно и уточни, че здравното министерство е предложило промени в закона, само че те могат да бъдат признати при настоящо Народно заседание.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР